Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Het Rode Kruis is “de grootste humanitaire organisatie wereldwijd” met activiteiten in 186 landen (Wereldwijd en in Vlaanderen, 2012). De afdeling in Oostende, opgericht in 1897, maakt deel uit van de “onafhankelijke organisatie” Rode Kruis Vlaanderen, die op zijn beurt deel uitmaakt van het Rode Kruis België en zo behoort tot het Rode Kruis Internationaal. Het is een organisatie dat verschillende humanitaire diensten verricht zoals; hulpmiddelen uitdelen, sociale activiteiten, hulp bij rampen, hulpposten opzetten, bloedinzamelacties, opleidingen geven en internationale activiteiten waarvoor het een beroep doet op vrijwilligers.

Op 2 juli vertrokken Sebastiaan Candaele, verantwoordelijke voor internationalisering van het Rode Kruis Oostende, samen met zijn collega Maxim Vanwulpen naar Banjul om er samen te werken met hun collega’s uit Banjul en de verschillende provincies in Gambia. Over enkele dagen zal ook Naomie Plovie het duo vervoegen.

Het idee van de samenwerking heeft zijn oorsprong in de tien maand durende stage van Naomie Plovie in de Rode Kruis afdeling van Banjul in 2011. Daar maakte zij kennis met hun sterke jeugdwerking. In de afdeling van Oostende zijn de jongeren niet zo talrijk aanwezig en door deze samenwerking aan te gaan, hopen ze steun te vinden in het sensibiliseren van jongeren voor de missie van het Rode Kruis. Als ‘tegenprestatie’ biedt het Rode Kruis Oostende de implementatie van AFAM aan. African First Aid and Materials is een initiatief van het Rode Kruis België dat op maat gemaakte EHBO-programma’s aanbiedt voor Afrika. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbare materialen en levensomstandigheden van de Afrikaanse bevolking.

De vrijwilligers zullen in Gambia blijven tot 28 juli 2012 om er kennis te maken met de werking en de vrijwilligers, een dialoog aan te gaan en de mogelijkheden van AFAM af te tasten. Het zullen spannende tijden worden voor de jonge vrijwilligers, maar ze kunnen in elk geval rekenen op de steun van de stad Oostende. De avonturen van de Oostendse vrijwilligers zijn te volgen via hun blog : http://rodekruisoostende.blogspot.be/ en via Facebook : http://www.facebook.com/BanjulOostende

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6902

Login Form