Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op zaterdag 30 juni werd met een groots feest op het Zeeheldenplein het startschot gegeven voor het zomerseizoen. Het Zeeheldenplein werd in een nieuw kleedje gestoken. Na het zomerseizoen staan nog enkele ingrepen op het programma voor de volledige afwerking. De bedoeling is dat het plein eind september helemaal klaar is.

Het Vlaamse Gewest en de stad Oostende investeren samen 7,7 miljoen euro in het nieuwe Zeeheldenplein. Het nieuwe plein combineert de bescherming tegen zware stormen met meer mogelijkheden voor recreatie.
 
In 2011 zijn in de omgeving van het Zeeheldenplein de werkzaamheden gestart die Oostende moeten beschermen tegen een mogelijke superstorm, tegen een extreem zware storm. Deze werken passen in het grotere plan voor de verbetering van de zeewering en de maritieme toegankelijkheid van Oostende, bekend als het OW-plan, het Openbare Werkenplan.
 
Er zijn ingrijpende werken uitgevoerd aan de haventoegang, met onder meer de bouw van twee nieuwe havendammen. Tegelijk is de strandzone voor het stadscentrum van Oostende verhoogd en verbreed.
 
Maar ondanks het brede strand bleef de zone aan het Klein Strand bedreigd door zware golfaanvallen. Hier was het nodig om bijkomende maatregelen tegen overstroming te nemen. Dat was de aanzet tot de volledige renovatie van het Zeeheldenplein. Het is drie keer zo groot geworden als voorheen.
 
De bestaande dijk rond het plein is plaatselijk verbreed om te functioneren als een constructie die de golven kan dempen. Met een terrasvormige uitbouw is een nieuwe promenade gemaakt. Het Zeeheldenplein sluit nu fraai aan op de Albert I Promenade, op de wandelweg van de nieuwe westelijke havendam en op de Visserskaai. In het Plein is de historische Bastionvorm afgetekend en het Zeeliedenmonument blijft centraal staan. Er is niet geraakt aan het vertrouwde Westerstaketsel.
 
Het Vlaamse Gewest betaalt 5,5 miljoen euro voor de vernieuwing van het plein, de stad Oostende 2,2 miljoen.
 
Er zijn nog enkele ingrepen nodig om het Zeeheldenplein af te werken. Er moet nog ruim 7.500 vierkante meter bekleding met gele klinkers aangebracht worden op het bovenplein en rond het verzonken fonteinplein komen glazen windschermen. Het einde van de helling naar de westelijke havendam moet worden afgewerkt en er is een behandeling nodig van de betonvloeren. Tot slot moet op het Klein Strand de bouwput gedicht worden en zal men het strand op het juiste peil aanleggen.
 
Het strand zal toegankelijk blijven en er werd afgesproken om een aantal van deze werken niet tijdens het zomerseizoen uit te voeren om lawaai- en stofhinder te vermijden. Het einde van de werken aan het Zeeheldenplein is voorzien in de tweede helft van september 2012.

Foto: (c) Marc Loy

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6895

Login Form