Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Home

Twee nieuwe initiatieven voor slechthorenden

Het Oostendse Stadsbestuur start met twee nieuwe initiatieven voor slechthorenden: de soundshuttle en de ringleiding.

Soundshuttle

Aan de Infobalie van het Stadhuis wordt voortaan gebruik gemaakt van een “soundshuttle’, een hulpmiddel voor hardhorige mensen.

Het toestel zorgt ervoor dat achtergrondlawaai volledig afgesneden wordt.  De stem van de baliemedewerkster aan het loket wordt opgenomen door een ingebouwde microfoon en overgebracht naar het hoorapparaat van de luisteraar.  De gebruiker moet wel beschikken over een hoorapparaat met T-stand.  Omdat de overdracht van het geluid enkel opgevangen wordt door het hoorapparaat is er ook geen hinder voor andere aanwezigen in dezelfde ruimte.

Maar ook slechthorenden die geen of niet het juiste hoorapparaat hebben, kunnen geholpen worden.  Aan de Infobalie beschikt men over een handige ontvanger, een soort hoofdtelefoon, waardoor ook zij van de soundshuttle gebruik kunnen maken.

Vraag ernaar aan de Infobalie!

Ringleiding

Meer dan 80 % van de mensen ouder dan 60 jaar zou met een achteruitgang van het gehoor te kampen hebben die verholpen kan worden met een hoorapparaat.  (cijfers van Westkans vzw).  In Oostende – met een oudere bevolking – kunnen we dus gerust stellen dat een aanzienlijk deel van de bevolking met gehoorproblemen kampt.

Een hoorapparaat biedt niet altijd een uitkomst.  Op drukke plaatsen, met veel achtergrondlawaai blijft het moeilijk om gesprekken of sprekers te volgen.  Daar bestaan hulpmiddelen voor.  Een ‘ringleiding’ zorgt er bijvoorbeeld voor dat slechthorenden de sprekers in een zaal of vergaderruimte beter kunnen verstaan.

Voortaan stelt het Stadsbestuur gratis een mobiele ringleiding ter beschikking van Oostendse verenigingen die een vergadering, lezing of debat willen organiseren.  Een ‘ring’ die rond de zaal wordt gelegd, zorgt ervoor dat de mensen met een hoorapparaat met T-stand die zich in de ring bevinden een vergadering, debat of lezing beter kunnen volgen.  De ring heeft een maximale looplengte van 80 m.  Het toestel zit in een makkelijk te transporteren flight case.
De mobiele ringleiding kan ontleend worden bij de dienst Samenleven.  Het toestel kan gereserveerd worden via de dienst Samenleven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6882