Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

We vertrekken, om 8.15 uur stipt, aan het ontmoetingscentrum De Schelpe, Schelpenstraat 20. Omstreeks 10 uur komen we aan bij het Gerechtsgebouw te Brussel.

Daar aangekomen splitsen we ons op in twee grote groepen, beide begeleid door telkens vier gidsen. Groep 1 bezoekt de Marollen, groep 2 stapt het Justitiepaleis binnen en verkent daar o.m. de hoven van cassatie, beroep, assisen... Alles met interessante uitleg.

Om 11.30 uur komen beide weer samen en wordt er omgewisseld. Na afloop gaan we dan samen, in de bus, naar het Jubelpark met het Krijgsmuseum. Daar biedt het Sociaal Huis het aperitief aan en kan elk zijn meegebrachte lunch nuttigen. ’s Avonds immers wordt iedereen uitgenodigd voor de ribbetjes in De Schelpe (inbegrepen in de prijs!).

Het Brusselse gerechtsgebouw, in gemengde stijl, werd in 1860 opgetrokken door architect Joseph Poelaert en overheerst gans de binnenstad. Het was toen het grootste (burgerlijk) bouwwerk ter wereld. Alle afmetingen zijn echt gigantisch. Alleen al de koepel weegt 24.000 ton en prijkt 104 m hoog.

De Marollen is de naam voor de oudste volksbuurt van de hoofdstad, gelegen tussen het hoger gelegen Justitiepaleis en het Zuidstation, met dagelijkse rommelmarkt op het Vossenplein. Van een vroeger armoedig kwartier ontwikkelt de Marollen zich vandaag tot een creatieve wijk, met hippe zaken.

In de namiddag staat dan het Krijgsmuseum op het programma. Dat bevindt zich in het Jubelpark. Het geheel bevat méér dan tien eeuwen militaire geschiedenis. De zalen zijn alle aan een bepaald thema (bijvoorbeeld de Belgische Marine, de eerste wereldoorlog, enz.). gewijd.

We verzamelen daar tot slot om 16 uur, met vertrek om 16.30 naar Oostende, waar ons in De Schelpe om 18 uur een heus ribbetjesfestijn met alles erop en eraan wacht.

Praktisch

Wie wenst deel te nemen aan deze uitstap, dient in te schrijven door middel van de inschrijvingsstrook uit de Sociaal Huikrant. Af te geven in om het even welk ontmoetingscentrum van het Sociaal Huis (dus niet bij het eenloket aan de E. Cavellstraat 15). De prijs, alles inbegrepen, bedraagt 26,50 euro. Inschrijven voor 15 juni.

Het samengevat programma:

7.45  uur: verzamelen aan De Schelpe. Mogelijkheid tot koffie/thee

8.15 uur : vertrek De Schelpe

10 uur: aankomst Justitiepaleis/Marollen Brussel

13 uur: vertrek naar Jubelpark (aperitief en lunchpauze)

14.30 uur: bezoek Krijgsmuseum

16 uur: verzamelen bus

16.30 uur: terugkeer Oostende

18 uur: aankomst De Schelpe

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6757

Login Form