Afdrukken
Categorie: Nieuws uit Oostende
Hits: 2223
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vrijstaat O., het kunstencentrum aan zee, organiseert van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli de derde editie van Dansand!, het festival voor hedendaagse dans op het strand van Oostende.

Het beste uit de actuele dansscene wordt naar Oostende gebracht. Er is plaats voor creaties, geadapteerde voorstellingen, improvisaties, workshops en een heus kinderprogramma. Alle info & ticketverkoop vanaf vandaag: www.dansand.be.

Dansen met het zand en creëren op het strand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans op het strand van Oostende (28 juni - 1 juli) in een organisatie van kunstencentrum Vrijstaat O. Ook ditmaal is Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) de curator van het festival. 'Voor de derde editie van Dansand! gaan een hele reeks artiesten weer de uitdaging aan om de veilige omgeving van de 'black box' te verlaten. Voor de dansers is het zeker niet evident om een relatie aan te gaan met krachtige natuurelementen als opwaaiend zand, sterke wind, wisselende wolkenformaties, een soms woelige zee en een ondergaande zon. Maar als de krachtmeting tussen bewegende lichamen, veelal live muziek en de omgeving lukt, levert het wondermooie voorstellingen op.'

CREATIES

Needcompany bezorgt Dansand! met 25 Moves een mooie afsluiter op zondagavond 1 juli. Naar aanleiding van het 25-jarige bestaan van het toonaangevende gezelschap van beeldend kunstenaar Jan Lauwers en choreografe Grace Ellen Barkey creëert Needcompany speciaal voor Dansand! een unieke en eenmalige voorstelling, die refereert naar werk uit de voorbije kwarteeuw.

Speciaal voor Dansand! nodigt choreografe MEG STUART (DAMAGED GOODS) hetzelfde artistieke team uit dat begin 2011 het indrukwekkende Atelier in de Kaaistudio’s realiseerde. Ditmaal treedt ze in samenspel met de radicaal andere omgeving van het strand. Voor Atelier II werkt ze samen met scenograaf Jozef Wouters. Deze jonge kunstenaar zal voor Dansand! in situ ingrepen doen met een graafmachine.

Voor Dansand! brengt Benjamin Vandewalle een preview van Birdwatching 4x4, een locatieversie van zijn eerder bejubelde voorstelling Birdwatching. Hij haalt zijn installatie uit de studio en confronteert ze met een alledaagse omgeving. Met een mobiele observatiebox en enkele dansers trekt de voorstelling een spoor van ongewone invalshoeken langs de dijk van Oostende.

DAVID HERNANDEZ brengt de première van Thirst, een kortverhaal verteld in beweging. Deze nieuwe choreografie is een trio voor Stanislav Dobak, Colas Lucot en keelzanger Philippe Cap. Het publiek beleeft hierbij de evolutie van twee karakters, gedreven door een ongewild verlangen.

ALEXANDER BAERVOETS laat zich voor zijn creatie Hortus Conclusus omringen door een heterogene groep performers, onder wie twee vroegere bekenden van Dansand!: Ariane Loze en Heike Langsdorf. Vanuit een, vooraf bepaalde, reeks bewegingen reageren de performers op elke toevalligheid in een 'ongoing' performance-installatie.

Dansand! zoekt ook opnieuw de confrontatie met de openbare ruimte en de natuurelementen op. De Filipijnse beeldende kunstenares en paaldanseres Eisa Jocson gaat een gevecht aan met de horizontaliteit van de zee en brengt een paaldans-act op het strand. Haar solo Up is als een waar perpetuum mobile, waarbij ze zichzelf telkens verplicht te dalen eenmaal ze de top bereikt heeft. Up is dagelijks gratis te zien op het strand.

De studenten van P.A.R.T.S. brengen, een speciaal voor de gelegenheid gemaakte, creatie. David Hernandez gaat met hen in situ aan de slag voor Unisono, een zogenaamde 'performance installation'. En er is ook een samengestelde avond met eindwerken van de P.A.R.T.S.-studenten te zien (met o.a. een adaptatie van Zeitung/ fragments van Anne Teresa De Keersmaeker).

DANS EN LIVE MUZIEK

Rode draad in Dansand! is live muziek en dans. Met First Date brengt Dansand! een danser en muzikant voor het eerst samen op scène. De keuze viel op artiesten die in een solomoment met improvisatie een uitdaging zien en zich graag laten inspireren door de live samenwerking met een muzikale zielsverwant. Het label First Date slaat op de nieuwsgierigheid en opwinding van een eerste, frisse ontmoeting. De beide First Date voorstellingen worden aangeboden als een double bill (één ticket). STEF KAMIL CARLENS/ ZITA SWOON GROUP treedt in dialoog met SAMUEL LEFEUVRE/ GROUPE ENTORSE en daarnaast gaat de talentvolle jazzpianist CHRISTIAN MENDOZA in zee met CHARLOTTE VANDEN EYNDE.

DANSAND! VOOR KINDEREN

Iedereen is welkom voor een korte, gratis voorstelling van choreografe Maria Clara Villa Lobos (Têtes à têtes). Twee figuren met grote hoofden zoeken zich dansend en spelend een weg op de dijk en het strand. Er hangt een vreemd sfeertje, op het absurde af... Kinderen van 4 tot 7 jaar kunnen aansluitend tijdens een specifieke workshop, geleid door de choreografe Maria Clara Villa Lobos, leren hoe zo'n voorstelling tot stand komt. Daarnaast kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar ook deelnemen aan een tweedaags Labo 'Dans aan zee' van de vzw Mu-Zee-um.

BRUSSEL DANST TE O.

Het epicentrum van de Belgische dans (ja zelfs, Europese dans) ligt nog steeds in Brussel. Dansand! brengt dit ook dit jaar opnieuw onder de aandacht. Nieuw is nu het uitgebreide randprogramma waar je uitgenodigd wordt om zelf te dansen (streetdance, U-party). Maar dit jaar komen niet alleen de meeste dansers en choreografen uit Brussel, maar ook de dj’s. Elke avond kan je op de tonen van een andere Brusselse dj dansen in openlucht.

TICKETS

Tickets kunnen in voorverkoop online gekocht worden via www.dansand.be. Ook ticketverkoop via ticketbalie Toerisme Oostende - Monacoplein 1 - 8400 Oostende (dagelijks van 10u tot 18u). Geen telefonische reservaties. Bij Toerisme Oostende (enkel in kantoor) kunnen ook abonnementen gekocht worden; je betaalt dan 50 euro (ipv 65 euro) in voorverkoopprijs voor 6 voorstellingen.

PRAKTISCHE INFO

Dansand! - festival voor hedendaagse dans
Een project van Kunstencentrum Vrijstaat O. in samenwerking met Kaaitheater
donderdag 28 juni - zondag 1 juli 2012
Oostende
Info en tickets via www.dansand.be

 

Authors: Administrator

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6742