Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De stemcomputers worden in bruikleen door de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld. Ontdek hier hoe je elektronisch stemt in 10 stappen.

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om deel te nemen aan de verkiezingen. De kiesvoorwaarden om in Oostende te stemmen zijn:

  • Je bent Belg;
  • Je bent 18 jaar of ouder op 14 oktober 2012;
  • Je bent op 1 augustus 2012 ingeschreven in het bevolkingsregister van Oostende;
  • Je bevindt je niet in een geval van uitsluiting of schorsing van het kiesrecht.   
     

Ook niet-Belgen kunnen bij de gemeente waar ze hun hoofdverblijfplaats hebben schriftelijk een aanvraag indienen om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraadsverkiezing. Hiervoor kan je tot 31 juli 2012 een aanvraag indienen. Kom hiervoor langs bij de dienst Burgerzaken van de stad Oostende, ticket 11, groene wachthoek.

Het college van burgemeester en schepenen controleert of je aan alle kiesvoorwaarden voldoet en beslist in voorkomend geval om je in te schrijven op de kiezerslijst. Eenmaal goedgekeurd heb je aldus stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen (niet voor de provincieraad) en ben je zoals elke Belg verplicht om deel te nemen aan de verkiezing. Deze goedkeuring blijft geldig voor volgende gemeenteraadsverkiezingen, zolang je nog voldoet aan de kiesvoorwaarden.

Heb je al een aanvraag gedaan bij de vorige verkiezingen en voldoe je nog aan de voorwaarden? Dan hoef je de aanvraag dus niet opnieuw te doen.

Om de burgers goed te informeren ontwikkelde de Vlaamse overheid eveneens een verkiezingswebsite. Zo kun je op de site www.vlaanderenkiest.be een antwoord vinden op vele vragen alsook voorbereidende activiteiten rond het verkiezingsgebeuren van 14 oktober nauwkeurig mee volgen.

Authors: Administrator

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6752

Login Form