Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Home

WoRMS, een gezaghebbend mondiaal register van alle mariene soorten

WoRMS, een gezaghebbend mondiaal register van alle mariene soorten
Toegevoegd op 2008-04-25 11:55:54

Het VLIZ is betrokken bij de oprichting van een World Register of Marine Species. In januari 2008 hebben we onze eerste mijlpaal van 100.000 soortnamen bereikt.

potvis - author Kagari Aoki

Nog te vaak worden soortnamen verkeerdelijk geïnterpreteerd, of heersen er verschillende spellingsvariaties, waardoor er vaak verschillende namen voor dezelfde soort of omgekeerd gebruikt worden.

Het gebrek aan een gestandaardiseerde spelling van soortnamen is een groot probleem wanneer men gegevens uit verschillende bronnen wil integreren, of als men informatie uit de literatuur wil interpreteren.

In het VLIZ hebben we dagelijks met deze problemen te maken. Tot op vandaag is er nog steeds geen volledig register van alle mariene soorten beschikbaar. Een globale aanpak en coördinatie is volgens ons dan ook van groot belang. Om deze reden hebben het VLIZ, met de steun van MarBEF[1], en het internationaal netwerk OBIS[2] de krachten gebundeld om samen een World Register of Marine Species (WoRMS) te bouwen.

Het is de Aphia databank van het VLIZ, aanvankelijk een lokaal initiatief voor het opslaan en verspreiden van informatie van mariene soorten van het Belgische deel van de Noordzee, dat nu ook fungeert als IT-platform voor WoRMS. Via Aphia worden verschillende regionale en mondiale soortendatabanken gebundeld in eenzelfde informatiesysteem.

WoRMS is uniek omdat de deskundigen op het gebied van mariene soorten, de soortnamen en bijbehorende informatie online kunnen bewerken en valideren. Op dit moment dragen meer dan 100 deskundigen uit alle hoeken van de wereld bij tot WoRMS.

WoRMS werd in het voorjaar van 2007 gestart en heeft de mijlpaal van 100.000 soorten ondertussen (april 2008) ruim overschreden. Tegen het einde van 2008 zouden we de kaap van 200.000 gevalideerde soorten willen halen, of 85% van de naar schatting 230.000 formeel beschreven mariene soorten.

Onze taak is tweeledig - valideren van de namen van bekende soorten, en gelijke tred houden met nieuwe ontdekkingen.

WoRMS wordt gecoördineerd door een stuurgroep, voorgezeten door Mark Costello en Edward Vanden Berghe. De technische infrastructuur wordt ontwikkeld en onderhouden op het VLIZ door Bart Vanhoorne, en data management wordt gecoördineerd door Ward Appeltans.

WoRMS is een bijdrage aan Species2000 en de Catalogue of Life, en zal dienen als standaard binnen het internationale OBIS. WoRMS is ook erkend als een van de vier GBIF campagnes.

Meer informatie vindt u op http://www.marinespecies.org[3].
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.[4].

References

  1. ^ MarBEF (www.marbef.org)
  2. ^ OBIS (www.iobis.org)
  3. ^ http://www.marinespecies.org (www.marinespecies.org)
  4. ^ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (www.vliz.be)

Read more http://www.vliz.be/NL/Datacentrum/VMDC_Nieuws&p=show&id=326