Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Beving in Chili veroorzaakt tsunami in de Stille Oceaan
Toegevoegd op 2010-03-01 12:22:22

De voortgang van de tsunami werd op de voet gevolgd via het sea level monitoringssysteem[1], ontwikkeld door IOC/UNESCO, IODE en VLIZ in Oostende.

Beving in Chili veroorzaakt tsunami in de Stille Oceaan
© ITIC

Op zaterdag 27 februari werd centraal Chili getroffen door een serie van zware aardbevingen. De grootste schok van 6:34 UTC, met epicentrum juist buiten de stad Concepcion, had een waarde van 8.8 op de schaal van Richter. Nauwelijks 12 minuten na de beving kon het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan[2] (PTWC ) in Hawai (USA) een regionaal tsunami-alarm lanceren.

De eerste zeeniveaumetingen die er binnenkwamen uit Valparaiso (+ 1.3 m) en Talcahuano (+ 2.3 m) konden immers snel bevestigen dat er wel degelijk een tsunami ontstaan was als gevolg van de beving. Medewerkers van het PTWC gaven om 9:47 een update, inclusief een uitbreiding van de mogelijks geaffecteerde regio. Om 10:45 UTC volgde een tsunami-alarm voor de ganse Stille Oceaan, met om het uur dat daarop volgde een update van de toestand gericht naar de verschillende regio’s in de Stille Oceaan. De coördinatie van deze organisatie lag bij UNESCO en werd uitgevoerd door de verschillende nationale agentschappen. Deze laatste staan in onmiddellijk contact met plaatselijke “tsunami warning focal points” en de media. Op het online beschikbare Sea Level Station Monitoring Facility[3] was te zien dat de tsunami-golf in de Galapagos (Santa Cruz) 1 m hoog was, in de Marquise eilanden 1.8 m, in Malibu 1.4 m en in Valparaiso 1.3 m. Op basis van deze informatie startten de verantwoordelijke lokale hulpdiensten met het waarschuwen of evacueren van bewoners.

In feite is dit de eerste echte test voor het systeem dat bijna 50 jaar geleden opgezet werd door de lidstaten van UNESCO via de Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC). Dit in navolging van de zware beving (9.5 op de schaal van Richter) van 22 mei 1960 voor de kust van Chili. De beving veroorzaakte toen een grote tsunami met zware gevolgen voor Hilo in Hawaii en de kust van Sanriku in Japan. In navolging richtte men het ‘Pacific Tsunami Warming System’ (PTWS) op dat sinds 1965 actief is onder het mandaat van IOC-UNESCO. In de naweeën van de tsunami van 26 december 2004 in de Indische Oceaan werd een gelijkaardig system opgericht in deze regio, als ook in de Caraïben en de zeeën rond Europa. Toen werd ook het startsein gegeven voor de bouw van de ‘Sea Level Station Monitoring Facility’ door IOC/UNESCO, IODE en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Dit real-time datasysteem dat in Oostende geïnstalleerd is, heeft nu al duidelijk z’n nut bewezen.

Meer uitgebreide informatie over deze tsunami is te vinden op de websites van IODE[4] en IOC[5].

Lees meer[6] over de activiteiten van het datacentrum van VLIZ in de ‘sea level station monitoring facility’.

References

  1. ^ sea level monitoringssysteem (www.ioc-sealevelmonitoring.org)
  2. ^ Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan (www.prh.noaa.gov)
  3. ^ Sea Level Station Monitoring Facility (www.ioc-sealevelmonitoring.org)
  4. ^ IODE (www.iode.org)
  5. ^ IOC (www.ioc-unesco.org)
  6. ^ Lees meer (www.vliz.be)

Read more http://www.vliz.be/NL/Datacentrum/VMDC_Nieuws&p=show&id=1101

Login Form