Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Feedback gevraagd op het pas gelanceerde marien-biologisch dataportaal van EMODNET
Toegevoegd op 2011-03-04 13:14:35

Om de toegang tot hoogkwalitatieve mariene gegevens te bevorderen, is de Europese Commissie een Europees marien observatie- en datanetwerk (EMODNET) aan het opstellen. Verschillende thematische dataportalen zijn momenteel in volle ontwikkeling. Vandaag is het prototype van het marien-biologisch dataportal van EMODNET gelanceerd. Het bevat open-access gegevens over de verdeling van de mariene soorten (met inbegrip van omgevingsvariabelen). Wij nodigen je uit om eens een zoektocht te doen op dit data portal [1] en ons je persoonlijke feedback toe te sturen. Zo kun je het uiteindelijke Europese marien-biologisch dataportaal mee helpen vormgeven.

Het biologische open-access EMODNET-portaal bevat gegevens over de verdeling van mariene soorten (met inbegrip van omgevingsvariabelen). Ondertussen omvat het al 14 miljoen verspreidingsgegevens van 26.000 soorten. Het is samengesteld op basis van 277 datasets afkomstig van 81 wetenschappelijke instituten in Europa. Je kan de verspreiding van soorten plotten op basis van de wetenschappelijke naam, de algemeen gangbare benaming of op basis van andere attributen. Je kan data verder filteren naar diepte, en temporele of ruimtelijke verspreiding. Ook kunnen aanvullende GIS-lagen met omgevingsvariabelen toegevoegd worden aan de distributiekaarten. De opgevraagde data metadata kunnen worden geëxporteerd naar gemakkelijk verder te gebruiken formaten. P>

Voor de Noordzee bevat het biologisch portaal ondertussen meer dan 5 miljoen distributierecords van meer dan 7.500 mariene soorten. Voor de Golf van Biskaje zijn er meer dan 2 miljoen records over 1.800 verschillende soorten aanwezig. Lange-termijn observaties van verschillende mariene groepen - waaronder planktonische organismen, bodemdieren, vissen, zeezoogdieren en zeevogels - en afkomstig van verschillende dataleveranciers, worden geïntegreerd en kunnen eenvoudig op kaart worden uitgezet, geselecteerd, vergeleken en gedownload via het EMODNET-portaal. Naast de soortobservaties zijn ook extra GIS-lagen (OGC-compliant) beschikbaar met milieu-parameters zoals zoutgehalte, het type zeebodem (afkomstig uit de andere EMODNET-portals) of administratieve grenzen.

Feedback gevraagd op het pas gelanceerde marien-biologisch dataportaal van EMODNET

Wij willen je aanmoedigen om eens een bezoekje te brengen aan het webportal en hopen je persoonlijke feedback toegestuurd te krijgen. Al je suggesties en opmerkingen zullen worden opgenomen in het eindverslag, en samen met de aanbevelingen voor de toekomstige ontwikkeling van het biologisch EMODNET-portaal bijdragen aan de vormgeving van het uiteindelijke Europese marien-biologische dataportaal. We verwachten je commentaar vóór het einde van maart. Feedback kan gegeven worden via het feedback formulier op http://bio.emodnet.eu/portal[2] of door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.[3] .

Meer informatie over EMODNET Biologie: bio.emodnet.eu [4]

Wij danken je hartelijk voor deze feedback.

Bio EMODNET team
Vlaanderen Instituut voor de Zee (VLIZ)
InnovOcean site, Wandelaarkaai 7
B-8400 Oostende
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.[5] a>
Telefoon: 0032-59-340159

References

  1. ^ data portal (bio.emodnet.eu)
  2. ^ http://bio.emodnet.eu/portal (bio.emodnet.eu)
  3. ^ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (www.vliz.be)
  4. ^ bio.emodnet.eu (bio.emodnet.eu)
  5. ^ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (www.vliz.be)

Read more http://www.vliz.be/NL/Datacentrum/VMDC_Nieuws&p=show&id=2364

Login Form