Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De Spuikom ondergaat op dit ogenblik een ware transformatie. Omdat deze waterplas zo veelvuldig en veelzijdig wordt gebruikt, was een herinrichting hoognodig. De voltooing is voorzien in het najaar van 2013.

De Spuikom maakt deel uit van het Groen Lint dat alle groengebieden in de stadsrand met elkaar verbindt via een fiets- en voetgangerstraject. In de onmiddellijke omgeving maken ook ’t Eilandje, de Oosteroeverduinen en het Parkbos in Bredene er deel van uit.

De herinrichting van de Spuikom verloopt in drie fasen. De totale investering bedraagt ongeveer vijf miljoen euro. In de eerste fase werden steigers gebouwd en nieuwe vlottende pontons aangelegd. Die zijn vooral bedoeld voor de watersporters en al enige tijd klaar. Tijdens de tweede fase werd de weg rond de Spuikom aangepast. Het nieuwe fiets- en wandelpad ontsluit de Spuikom beter voor joggers, wandelaars en recreatieve fietsers.

Momenteel is de derde fase aan de gang. In deze fase komt vooral de natuur aan bod. Er komen natuurvriendelijke oevers over een lengte van ongeveer 650 meter. Daarop komen siergras, heesters en een wandelpad voor de recreatieve wandelaars. De vogels krijgen rustplaatsen, in de vorm van vier eilandjes in de waterplas, langs de Schietbaanstraat. Uiteraard mogen deze eilandjes niet door mensen betreden worden. Tussen de oevers en de eilandjes zullen schorren en slikken  ontstaan.

Het eerste deel van deze laatste fase werd midden februari 2012 voltooid: de oevers en eilanden werden aangelegd. Nu moeten ze zich kunnen zetten, en daardoor worden de werken een vol jaar opgeschort. In 2013 kunnen die oevers en eilanden vervolgens afgewerkt worden.

Authors: Administrator

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6641

Login Form