Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het gaat om een tiental metalen, fel oranje gekleurde ‘rotsen’ van 2 tot 11 meter hoog die op het vernieuwde en verruimde Zeeheldenplein in de omgeving van het Zeeliedenmonument komen. Het plaatsen van het kunstwerk wordt afgestemd op de renovatiewerken, waarvan het einde voorzien wordt midden 2012. De timing van deze werkzaamheden hangt uiteraard ook af van de weersomstandigheden. Voor de verankering van het sculptuur worden speciale, extra funderingen aangebracht. Na het kunstenproject blijft ‘Rock Strangers’ permanent in Oostende.

Het vernieuwde Zeeheldenplein zal een combinatie zijn van de afweer tegen storm en een architecturaal verantwoord recreatief oord met een pleinfunctie. Een herkenbare plek waar iedereen kan verpozen, optimaal van de zee kan genieten en even kan nadenken. Een insteek die nauw aansluit bij het concept dat Arne Quinze voor ogen houdt met ‘Rock Strangers’. Bovendien is het de eerste keer dat een ‘Rock Strangers’-sculptuur in het openbaar domein wordt opgetrokken.

Het concept
Oostende, de Stad aan Zee als eindbestemming waar velen aanspoelen als vreemde elementen om zo bij te dragen tot de multi-samenleving. Arne Quinze’s werk incarneert deze ideeën en reikt een kader aan om na te denken over het leven, het bekende én het onbekende. ‘Rock Strangers’ duiken op waar je ze het minste verwacht.

De vreemde objecten genereren een effect op de stedelijke omgeving en de architecturale context. Hun kenmerkende elektrische oranje kleur staat in schril contrast met de omgeving en onderstreept het vervreemdende effect. Het sculptuur trekt mensen aan en roept vragen op: wat gebeurt er als een vreemd object opduikt in de vertrouwde omgeving? Wie of wat blijft de vreemde, het object of de passant?

Als ik over steden in de wereld nadenk lijken precies alle steden op elkaar, overal zie je dezelfde gebouwen, identieke straten, winkels en ga zo maar door. Waar is de identiteit gebleven? Met mijn installatie wil ik de confrontatie met mensen aangaan om daarover na te denken, om zich terug open te stellen voor iets wat op het eerste zicht misschien minder herkenbaar is. Dit moet aanzetten tot een reflectie over hoe mensen zijn, wat hun algemene kenmerken zijn, wat hun grenzen zijn. Dit in de hoop dat ze meer inzicht in zichzelf krijgen en positiever in de samenleving gaan staan.’, aldus Arne Quinze.

Tentoonstelling ‘Making of Rock Strangers’
Tijdens Beaufort04 brengt Arne Quinze ook een tentoonstelling over het ontstaansproces van ‘Rock Strangers’. De volledige ruimte van de Venetiaanse Gaanderijen zal worden ingepalmd – aansluitend op de plaatsing van het kunstwerk nabij het Zeeheldenplein. De indoortentoonstelling zal volledig gewijd zijn aan het concept achter ‘Rock Strangers’ en hoe het geheel tot stand komt. Het volledige proces wordt aan de hand van schetsen, modellen, video- en fotomateriaal uitgelegd. Een extra voor de bezoeker om het kunstwerk van idee tot realisatie te ‘voelen’. Niet enkel het materiaal, maar ook de manier waarop het werk getoond wordt is belangrijk om het gevoel van vervreemding op te wekken en de bezoeker vragen te doen stellen.

De video’s concentreren zich op het maken van de metalen sculpturen in het atelier in Luik alsook op de stad Oostende. Arne Quinze wil in dialoog treden met de Stad en de mensen en hun reacties op en verhoudingen tot de sculpturen vastleggen.

Arne Quinze wil zich volledig concentreren op dit nieuwe concept. Ander werk zal er dan ook niet te zien zijn.

• Meer info over Beaufort 04 op www.beaufort04.be
• Meer info over Arne Quinze op www.arnequinze.tv met ondermeer een video over ‘Rock Strangers’.

Een reportage vind je ook op de website van Focus-WTV.

Authors: Administrator

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6708

Login Form