Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Herr Seele en Dement voeren samen actie voor Hotel Paloma
Hotel La Paloma op de hoek van de Ijzerstraat en de Brusselstraat werd enige tijd terug opgekocht door een projectontwikkelaar, met de bedoeling het te slopen en te vervangen door een appartementenblok. In maart 2008 brachten we de sloopaanvraag onder de aandacht en deden we een beroep op de Oostendenaars om te reageren met bezwaarschriften. We hebben vernomen dat er meer dan vijf honderd bezwaarschriften werden binnengedragen op het stadhuis. Maar we hebben eveneens vernomen dat dit onvoldoende zou zijn. De stem van de burger wordt opnieuw niet gehoord. Het pand is gedoemd om te verdwijnen!!!

Op zaterdag 21 juni was er samen met Herr Seele en vele erfgoedliefhebbers een succesvolle actie aan het hotel die veel aandacht kreeg in de pers (alle geschreven pers, Focus TV, Radio 2 W-Vl, Radio VBRO, …)

Wij vragen dat het stadsbestuur geen sloopvergunning aflevert voor Hotel Paloma, en de erfgoedkundige waarde van Hotel Paloma erkent.

Dit is mogelijk gebleken voor ons ander belangrijk dossier Hotel du Louvre. In tegenstelling tot eerdere persberichten en verklaringen van schepen voor Monumenten Bart Bronders, werd op het schepencollege dit dossier NIET behandeld, en werd er aldus GEEN sloopvergunning afgeleverd. Integendeel, het merendeel van het college is voorstander van behoud. Er zijn vandaag geïnteresseerden die hotel du Louvre willen kopen van de groep Desimpel. Echter houdt de groep dit nog af omdat ze in de overtuiging zijn dat de sloopvergunning er sowieso komt.
Wat mogelijk is voor Hotel du Louvre moet ook mogelijk zijn voor Hotel Paloma : geen aflevering van de sloopvergunning!

Verder vragen wij dat het stadbestuur ernstig optreedt tegen het moedwillig laten verkrotten van erfgoedpanden. Elk leegstaand pand, die voorkomt op de VIOE inventaris, moet op de best mogelijke manier gevrijwaard worden van verder verval. Nu kunnen eigenaars, zonder belet, vensters laten openstaan en gaten in het dak maken, om zo een eventueel behoud en restauratie moeilijker te maken.

Dit voormalig hotel is een prachtig eclectisch hoekpand uit 1898 en werd ontworpen door de bekende Belle Epoque architect Charles Pil. Het is een uniek pand, in een straat vol waardevolle Belle Epoque panden. Naast de diverse villa’s vinden we ook beschermde panden (Ijzerstraat 1, 14 en 16, en Brusselstraat 20 en 22) vlakbij. Het is onaanvaardbaar dat zo’n prachtig eclectisch gebouw, beeldbepalend in een straat vol (beschermde) Fin de Siècle huizen, van een gereputeerd architect en getuige van ons roemrijk Belle Epoque verleden, zomaar tegen de vlakte kan gaan!

Read more http://dementoostende.blogspot.com/2008/06/herr-seele-en-dement-voleren-samen.html

Login Form