Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Home

Help het volkscafé redden!

“Laatste volkscafé zoekt overnemer", "Volkscafé maakt plaats voor appartementen en winkels", "gordijn valt over volkscafé",... De krantenkoppen liegen er niet om: volkscafés zijn met uitsterven bedreigd. Nochtans zijn het niet alleen oude, pijpenrokende mannen die graag aan de toog zitten om een babbel te slaan met de waard(in) of een andere stamgast.
Mensen komen graag samen en er is nog steeds behoefte aan cafés waar iedereen iedereen kent en waar een gemoedelijke cafébaas tijd heeft voor een praatje. Dat bewijzen ook de zogenaamde zondagscafés die in verschillende Vlaamse dorpen opduiken. En ook de volkscafeetjes die een tweede leven krijgen in sommige buurten. De sociale functie van het buurtcafé staat onomstotelijk vast. Noem het gerust een soort vangnet voor sommigen.
Maar de toekomst van het buurtcafé ziet er somber uit. Vaak wordt geen overnemer gevonden als een uitbater ermee stopt. Met het vaak kostbare interieur gaat ook het sociale gebeuren in zo’n café verloren. Ons cultureel erfgoed krijgt dan wel extra aandacht, maar vreemd genoeg worden de volkscafés schromelijk over het hoofd gezien. Volkskunde Vlaanderen vzw vindt dan ook dat het tijd wordt om de volkscafés in de kijker te zetten, dat volkscafés beter moeten beschermd worden. We willen maatregelen formuleren die erop gericht zijn de leefbaarheid van het volkscafé te verzekeren, inclusief de identificatie, het wetenschappelijk onderzoek, de documentatie, de bewaring, de bescherming, de versterking, de promotie en de overdracht van (im)materieel cultureel erfgoed.
Jij kan Volkskunde Vlaanderen vzw daarbij helpen. Ken je een volkscafé in jouw buurt of ben je er zelf stamgast? Laat het hen dan weten. Vul het formulier in op de website www.volkscafes.be en help het volkscafé redden!

Read more http://dementoostende.blogspot.com/2009/03/help-het-volkscafe-redden.html