Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

We hebben het al overal verkondigd, maar we zouden het nog vergeten op onze eigen blogsite te zetten:

Op 24 mei 2009 organiseert vzw Dement voor de derde keer de uitreiking van “Het Gouden Pand”. Via deze brief willen we allen die in aanmerking wensen te komen oproepen zich kandidaat te stellen.

Waarover gaat het?

Vzw Dement is een Oostendse actiegroep die zich sinds 2005 inzet om het erfgoed in Oostende onder de aandacht te brengen. We doen dit door de mensen te sensibiliseren, door politici ertoe aan te zetten werk te maken van een volwaardig erfgoedbeleid, en door promotoren erop te wijzen dat erfgoed in sommige gevallen een meerwaarde voor hun projecten kan betekenen.

Met de organisatie van het Gouden Pand willen we een recente renovatie lauweren die door mensen als U en ik en met private middelen werd tot stand gebracht. Veel Oostendenaars getroosten zich veel moeite om een pand in zijn glorie te herstellen, in plaats van het af te breken en er een nieuwbouw op te plaatsen. Ze doen dit om uiteenlopende redenen, maar in de kern gaat het er steeds om dat ze een zekere “charme” in het pand hebben gezien. Kiezen om een pand te renoveren is niet steeds de eenvoudigste weg, en door de uitreiking van Het Gouden Pand willen we de verbouwers voor hun inspanning danken en in de bloemetjes zetten.

De eerste editie ging door onder voorzitterschap van Rik Torfs in het ondertussen afgebroken café-theater De Illusie. Winnaar was een Belle Epoque huis in de Gentstraat. De winnaar van de tweede editie met schrijver Eric De Kuyper, was het interbellum appartement met kunstgalerie Gerits op de benedenvloer, in de Madridstraat.

Oproep

Bent U een iemand die recent een mooi oud pand in Oostende heeft gerenoveerd, of kent U zo iemand? Dan kan U zich kandidaat te stellen voor Het Gouden Pand 2009, door bijgesloten fiche in te vullen en ons terug te bezorgen.

Enkele praktische zaken:

Inclusie criteria:

Het pand werd niet erkend als beschermd monument (R-O Onroerend Erfgoed). Alle panden met “erfgoedwaarde” –in ruime zin- komen in aanmerking: dit kan gelden voor zowel panden uit 1898 als 1925 of zelfs 1972; zolang ze door hun vorm, aard of historiek een uiting zijn van de tijdsgeest waarin ze werden gebouwd (en in die zin “erfgoedwaarde” verkrijgen).

  • Het pand is verbouwd en/of gerenoveerd;
  • deze werken werden uitgevoerd met privé-fondsen (eventueel aangevuld met premies);
    de werken zijn voltooid en dit is niet langer dan 5 jaar geleden.
  • Kleine of grote panden.
  • De renovatie beperkt zich niet alleen tot de gevel; het hele pand is bij de werken “in ere hersteld”.
  • De renovatie heeft respect voor het originele karakter en de nieuwe elementen passen in de omgeving en het pand, zonder afbreuk te doen aan de huidige levenskwaliteitsnormen.
  • De eigenaar kan toegang geven aan onze fotograaf om foto’s te maken van het pand (exterieur en interieur), zodat de jury zich een indruk kan geven van het pand.
  • De eigenaar of afgevaardigde kan aanwezig zijn bij de prijsuitreiking op 24 mei.

Exclusie criteria:

Financiering door gemeenschapsgelden (dit slaat niet op de standaardpremies voor o.a. gevelrenovatie, energieprestatie, etc.... maar wel op gelden van R-O Onroerend Erfgoed die bestemd zijn voor de beschermde monumenten)

De uitreiking is op zondag 24 mei en wordt gekoppeld aan de “Belle-Epoquefeesten” in de Hippodroomwijk.

De kandidaten dienen de ingevulde fiche tot kandidatuurstelling uiterlijk op 12 april 2009 in te dienen. De fiche kan worden verstuurd of afgeleverd aan ons adres vzw Dement Oostende, Plantenstraat 82, 8400 Oostende; of digitaal ingevuld en verstuurd aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Na afsluiten van de kandidatuurstellingen zal een professionele jury de kandidaturen onderzoeken en een eerste selectie opmaken. Uit deze selectie gaan max. vijf kandidaten door naar de eindronde. De finale selectie gebeurt op 24 mei, en gebeurt door een onafhankelijke jury van vakmensen en vooraanstaande Oostendenaars, voorgezeten door een Bekende Vlaming. De winnaar wordt op de uitreiking zelf bekend gemaakt en ontvangt een kunstwerk van een bekende kunstenaar uit Oostende.

We hopen op een talrijke opkomst en op een mooi Gouden Pand 2009.

Read more http://dementoostende.blogspot.com/2009/03/gouden-pand-2009-oproep-tot.html

Login Form