Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Peter Holvoet-Hanssen 'ereburger van de Oostendse Oosteroever'

Peter Holvoet-Hanssen, de vijfde Antwerpse stadsdichter, komt terug thuis. Bijna toch. 'Oostende is mijn maîtresse, hier kom ik tot adem' verklaart de woordenkunstenaar. Nu zijn tweejarige ambtstermijn in Antwerpen erop zit, heeft Peter terug wat meer tijd om in zijn geliefd Oostende te vertoeven. Vandaag neemt Peter Holvoet-Hanssen afscheid van Antwerpen, en doet zijn blijde intrede in de koningin der badsteden. Op de Oosteroever neemt de Vlaamse dichter, samen met z'n vrienden en een Antwerpse delegatie waaronder Dimi Dumo van Les Øffs, de overzetboot om verder 'aan te spoelen' in Oostende.

 

Voor zijn vertrek wordt Peter Holvoet-Hanssen tot 'ereburger van de Oosteroever' benoemd door de vzw Oostendse Oosteroever, als blijk van waardering voor zijn literair werk en het feit dat de Oostendse Oosteroever de Vlaamse dichter nauw aan het hart ligt.

Vervolgens ontvangen de burgemeester van Oostende, Jean Vandecasteele, en een fanfare het gezelschap ter hoogte van de veerponton aan de Visserskaai waar de StadsPeter zijn zeventiende Stadsgedicht (gedeeltelijk) werd aangebracht op de kademuur. Na de inhuldiging brengt een toeristentreintje de aanwezigen naar de expositieruimte ‘Venetiaanse Gaanderijen’ aan de Zeedijk. Daar loopt tot en met 5 februari de tentoonstelling Zee- en stadsgedichten, van Antwerpen tot Oostende waarin het stadsdichtersverhaal van Peter Holvoet-Hanssen in woord en beeld wordt verteld.

Tot slot presenteert Peter Holvoet-Hanssen in Rotonde Oost in première zijn gloednieuwe stads- en zeegedichtenbundel Antwerpen/Oostende (uitgeverij Prometheus). Het boek geeft een prachtig overzicht van twee jaar Stadsdichterschap met foto’s van Jo Clauwaert, ontwerpen van Jelle Jespers en de gratis dvd De Veer van César. Hierbij nodigt Holvoet-Hanssen een bonte stoet vrienden uit om Oostende te komen 'enteren': zangeres Mira, de dichters Peter Theunynck en Christoph Bruneel, de Padjalder (orgelman van Oostende) en Les Musicaux, de huisband van de Stadsdichter.

 Peter Holvoet-Hanssen 'ereburger van de Oostendse Oosteroever'

 

Read more http://oostendseoosteroever.be/196-peter-holvoet-hanssen-ereburger-van-de-oostendse-oosteroever.html

Login Form