Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 Unieke Reddingsboot Watson III wordt maritiem erfgoed

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits draagt het eigendomsrecht van de reddingsboot Watson III over aan de VZW Archonaut uit Brugge. Die VZW restaureert historisch waardevolle schepen en heeft de Watson III al een poosje in bruikleen. Door de overdracht zal de VZW het vaartuig volwaardig als erfgoed kunnen beheren en beschermen.

De Watson III is een houten reddingsboot van Engelse makelij, gebouwd in 1948 en in de jaren ‘80 buiten gebruik gesteld. De boot in mahoniehout is 14,20 meter lang en 3,90m breed en weegt 28 ton. Het vaartuig deed zo’n 40 jaar lang dienst als reddingsboot in Oostende. Het is één van de weinig overblijvende reddingsboten in Vlaanderen van dit type.

De dienst VLOOT (Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust) van de Vlaamse overheid was de eigenaar van de reddingsboot. Maar het beheer van erfgoedschepen behoort niet tot de kernopdracht van het Agentschap. VLOOT concentreert zich als reder van de Vlaamse overheid op haar core business, namelijk de inzet en de exploitatie van operationele schepen in functie van de opdrachten die opgedragen zijn door de Vlaamse regering. De nieuwe SWATHS voor het loodswezen zijn daar een voorbeeld van.

De Watson III werd eerst in bruikleen gegeven aan het gemeentebestuur van Koksijde. De boot kwam zo terecht op de parkeerplaats van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke. Het gemeentebestuur van Koksijde droeg op 7/11/2002 op zijn beurt het bruikleen over aan de VZW Archonaut in Brugge waar het vaartuig sinds die datum droog staat.

Dat de Watson III een belangrijke erfgoedwaarde heeft, staat vast. Omdat de Vlaamse overheid juridisch de eigenaar van het vaartuig bleef, konden er geen beheerspremies in het kader van de beschermingsbesluiten als ‘varend erfgoed’ worden toegekend. Gewesten hebben geen recht op dergelijke premies. Om het behoud van de boot te verzekeren, was het dus noodzakelijk om de Watson III over te dragen. Dankzij het akkoord van Vlaams minister Hilde Crevits kan er nu verder werk gemaakt worden van het behoud en de restauratie van het schip.

De VZW Archonaut herstelt houten vaartuigen, geeft opleidingen in restauratietechnieken aan houten boten en heeft dus heel wat ervaring. De VZW is de ideale partij om het beschermde vaartuig te conserveren en te onderhouden. Archonaut werkt ook nauw samen met onder andere de VDAB en de haven van Zeebrugge. Werkzoekenden krijgen de kans om ervaring op te doen in houtbewerking door houten vaartuigen op te tuigen en vaarwaardig te maken.

Vlaams minister Crevits : “Dankzij de overdracht van Watson III kan er voor de reddingsboot een nieuw leven beginnen. Het behoud van de boot is nu verzekerd. De VZW Archonaut heeft een voorliefde voor traditionele houten schepen en zal de historisch waardevolle reddingsboot vast en zeker koesteren. Het is dan ook logisch dat we de Watson III overdragen en in goede handen achter laten.”

bron: 6minutes.be, foto Urbain Ureel

 

 

 

Read more http://oostendseoosteroever.be/197-unieke-reddingsboot-watson-iii-wordt-maritiem-erfgoed.html

Login Form