Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Mobilhomeparking op Oosteroever: betere infrastructuur is noodzakelijk  

 
De mobilhomeparking op het terrein tussen het Vuurtorendok en de Fortstraat, ligt er nooit verlaten bij. Op deze unieke locatie is er plaats voor 40 voertuigen. Op een aantal vuilnisbakken na, is er helaas nog geen aangepaste infrastructuur voorzien. De vzw Oostendse Oosteroever zal er bij de bevoegde schepen, Hilde Veulemans, op aandringen dat het nodige wordt gedaan. En dit liefst nog voor de start van het zomerseizoen.

 


Ondanks het drukke gebruik blijft de mobilhomeparking aangenaam netjes. De zelfdiscipline bij de gebruikers, en het regelmatig ledigen van de vuilnisbakken door de stadsdiensten, het blijkt te werken. Maar op een parking voor zwerfwagens is er natuurlijk meer nodig dan enkel wat vuilnisbakken.
Elke zichzelf respecterende stad heeft ondertussen wel één of meerdere mobilhomeparkings in gebruik. Deze zijn steeds voorzien een zogenaamd sani-station: een automaat waar men tegen betaling vers leidingwater kan aftappen. Ook voorzien in een sani-station, tevens tegen betaling, is een afvoerleiding voor grijs water en voor toiletafval.
Een sani-station ontbreekt dus op de Oosteroever.
Wil je als stad je mobilhome-gasten een extra dienst aanbieden, voorzie dan ook een elektriciteitskast, waar gebruikers, mits betaling stroom kunnen afnemen.
De vzw Oostendse Oosteroever deed natuurlijk ook een rondvraag onder mobilhomegebruikers. Ons engagement kan op heel wat bijval rekenen, en we krijgen de bevestiging dat de parking aan het Vuurtorendok een uiterst aantrekkelijke locatie is. Vlakbij duinen, zee, strand én het centrum van Oostende dankzij de gratis veerdiensten.  
We kregen van de mobilhome-eigenaars de raad om tevens een parkeerautomaat te voorzien, het courante tarief bedraagt  €5 per 24u, en met een maximum van 24u of 48u. Dit om langparkeerders te weren, en zo iedereen de kans te geven om te genieten van deze mooie, rustige en authentieke plek.


De voorstellen zijn dus uiterst concreet, gemakkelijk implementeerbaar en de initiële investering is echt niet duur. En op die ene extra parkeerautomaat in Oostende zal het niet echt aankomen, ons gedacht. Het is trouwens een investering die zichzelf terugbetaalt, en dat los van de extra return die het motorhometoerisme sowieso voor de stad en de middenstand met zich meebrengt.
Reken even vlug met ons mee: neem een gemiddelde van 27 mobilhomes per dag - wat laag geschat is, en we zien dat jaarlijks 9.855 motorhomes de parking op de Oosteroever opzoeken. Stel dat de gemiddelde bezetting per zwerfwagen 3 personen is – we blijven voorzichtig.
De mobilhomeparking voor 40 voertuigen naast het Vuurtorendok zorgt dus op jaarbasis voor bijna 30.000 Oostende-bezoekers!

Wij gaan deze leuke vaststelling met grote fierheid overmaken aan Oostende's 1e schepen - en tevens bevoegd voor toerisme - mevrouw Hilde Veulemans. Maar we gaan dus ook aandringen om vlug en gevat te handelen: Een sani-station, een parkeermeter en een elektriciteitskast. Liefst nog voor de start van het zomerseizoen.
Alvast 30.000 keer op voorhand bedankt, Hilde!

 


 Mobilhomeparking op Oosteroever: betere infrastructuur is noodzakelijk

Een sani-station

 

Antwoord van schepen Hilde Veulemans:

 

geachte,
uw vraag heeft uiteraard mijn volledige aandacht genoten.
De mobilhomes zijn uit Oostende niet meer "weg te slaan"
Uiteraard is het absoluut noodzakelijk die mensen op een goeie manier te onthalen ;hen ruimte en comfort te bieden.
Vandaar dat ik allang een strijd voer ten voordele van initiatieven om dit te kunnen voorzien in Oostende.
Na onze zoektocht bij particuliere campings zijn we andere pistes gaan onderzoeken:tot dus ver met maar een broos resultaatDe provincie West Vlaanderen is in principe akkoord om ter hoogte van Raversyde een mobilhomeparking te voorzien.
Uiteraard zou op de Oosteroever dergelijke site ideaal zijn..
Daarom hebben we ,nu sinds een paar jaar,een "voorlopige" oplossing daar voorzien.
Dit kan echter niet blijven bestaan
1.omdat de site niet voldoet aan de normen van Toerisme Vlaanderen
2.omdat de site een andere bestemming heeft
Dat laatste punt is natuurlijk net jullie vraag ...helaas kan ik jullie daar geen positief antwoord op geven
Op deze locaties nog aanvullende investeringen doen voor een “standvastige” mobilhomeparking is m.i. niet verdedigbaar. Immers deze site is al het voorwerp van een ondertekend PPS contract tussen het AGSO en de THV Oosteroever (gevormd door Bouwondernemingen Versluys en nv CFE) om daar een gemengde woonontwikkeling te realiseren. Ook het Vlaams Gewest (grondeigenares) zal vermoedelijk in deze PPS-operatie participeren.
De start van de effectieve realisatie van de eerste bouwwerken wordt verwacht tegen het einde van dit jaar. Wanneer de werken zullen starten op de braakliggende grond aan het Vuurtorendok (terrein van Cirque du Soleil) zal afhangen van hoe de markt zal reageren op de verkoop.

Met spijt voor jullie voorstel want ook ik hoop dat we mobilhomegebruikers in de toekomst een vaste stek kunnen geven.
elk creatief voorstel is meer dan welkom!
oprechte groeten,
hilde veulemans

 

Read more http://oostendseoosteroever.be/213-mobilhomeparking-op-oosteroever-betere-infrastructuur-is-noodzakelijk.html

Login Form