Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

In 2005 werd het Maria-Hendrikapark in Oostende volledig heringericht. Het park kreeg een hedendaagse en functionele invulling met ruimte voor een hedendaagse kunstintegratie. Het renovatieplan bevat verwijzingen naar de kosmos. Middenin het elliptische Spiegelmeer zal beeldend kunstenaar Johan Tahon (°1965) een monumentaal bronzen beeld integreren.

Met veel toewijding bestudeerde Tahon het idee om een passende sculptuur te integreren in het gerenoveerde park. Het monumentaal sculptuur Zon Anima/Animus is acht meter hoog, brons en staat centraal in het meer. Het werk verwijst naar de hemellichamen, naar het archetypische en de mythe. Het beeld is volledig geënt op de plek en het elliptische meer. Het is een anker, een baken, een spiegelbeeld middenin het Spiegelmeer.

'ZON' Anima/Animus is een werk van Johan Tahon dat in het Maria-Hendrikapark in Oostende een plek krijgt in het midden van het Spiegelmeer. Het sculptuur verrijst subtiel uit het water, de wolken omhelzend, de zon op het hoofd, de blik voor eeuwig naar de hemel gericht.

Het Stadsbestuur van Oostende nodigt iedereen uit voor de plaatsing van het beeld. Die plaatsing wordt een huzarenstukje. Het beeld komt op een sokkel in het midden van het Spiegelmeer en het bovenste gedeelte wordt met een Seaking helikopter geplaatst. Symbolisch wordt het een neerdaling van de nieuwe Zon op het meer.

Als de weersomstandigheden mee zitten, wordt Zon op maandag 14 januari 2013 om 14.30 uur geplaatst. Datum en tijdstip van de plaatsing zijn evenwel indicatief en onder voorbehoud van diverse factoren, onder meer de wind. Dat betekent dat de dag en het uur van de plaatsing kunnen wijzigen. Hou deze site in de gaten voor eventuele wijzigingen.

Meer info over kunstenaar Johan Tahon vind je op www.johantahon.com.

Bekijk ook de beelden van een eerste proefvlucht eind november.

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=7492

Login Form