Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Home

Wat gebeurt er met individuen als de vissersgemeenschap teloorgaat?

Wat gebeurt er met individuen als de vissersgemeenschap teloorgaat?

Wat gebeurt er met individuen als de gemeenschap teloorgaat? Dat is de queeste die Flor Vandekerckhove in deze sociale roman onderneemt. De Oostendse vissersgemeenschap levert daarbij het decor waarin hij de personages laat gedijen. In de zoektocht naar zijn wortels ontdekt een wees hoe zijn generatiegenoten een eigen antwoord op die vraag proberen te formuleren. Uiteindelijk komt hij ook te weten hoe zijn vader op zee omgekomen is.

De wereldpolitiek, economische en ecologische processen zijn even beslissend in de levens van de personages, als de typische zeden van de vissersgemeenschap dat zijn. Sommigen gaan aan die mix ten onder, anderen proberen er een slaatje uit te slaan, nog anderen proberen te begrijpen. Veel van wat in het boek verteld wordt is daadwerkelijk gebeurd. Die authentieke feiten uit de visserijgeschiedenis worden aangevuld met de vermoedens en fantasieën van de wees die op deze manier niet alleen zijn persoonlijke geschiedenis uit de vergetelheid redt, maar ook de herinnering aan de Oostendse vissers.

In 2013 zal het tachtig jaar geleden zijn dat Het Visserijblad voor het eerst uitgegeven werd. Al die tijd publiceert het blad verslagen, reportages, interviews, overzichten, essays, opinie- stukken en polemieken over de laatste gemeenschap van beroepsjagers.

De journalistiek schiet echter te kort om het vissersleven ten volle te begrijpen. Wat wordt er verzwegen? Welke rol speelt het taboe in de visserij? Wat doet zo’n leven op zee met de psychologie van een mens? Wat gebeurt er met het individu wanneer zo’n vissersgemeenschap ineenstort? Het zijn vragen die alleen in een roman te beantwoorden zijn.
Een hedendaagse roman over de visserij?

Flor Vandekerckhove, als uitgever van Het Vrije Visserijblad al vijfentwintig jaar actief in de visserij, nam de handschoen op en zette zich aan het werk. Hij schreef, schrapte en schaafde er twee jaar aan, en nu is het eindelijk klaar. In december verschijnt Amandine, dè roman over de Oostendse visserij.

In 1968 ontsnapt een wees uit een instituut dat verdraaid goed op Ibis gelijkt. Hij vlucht naar Brussel waar hij in de anonimiteit terechtkomt. Een oude visser laat hem daar een koffer na met een geheimzinnige inhoud. Voor het hoofdpersonage start daarmee een zoektocht naar zijn wortels. Waarom werd hij destijds weggehouden van het meisje Amandine? Hoe is zijn vader op zee aan zijn einde gekomen? Welke rol hebben de kabeljauwoorlogen daarin gespeeld? En wat heeft de O 129 Amandine met dat personage te maken?

De zoektocht van de wees kruist de levens van schipper De Geldzak, een ‘puzzeschieter’, en van Kozzen, zoon van Elvis die op ’t Oostendse Hazegras een goeddraaiende visserskroeg uitbaat. Het hoofdpersonage wordt geconfronteerd met politieman De Pupe, kleinzoon van een onderwijzer die in 1887 getuige van de Vissersopstand was en met de zoon van een bootsjouwer die gevraagd wordt om de kwakkelende Oostendse vismijn te leiden.
Het verhaal overspant zodoende de hele geschiedenis van de moderne Oostendse visserij: vanaf de Vissersopstand, over de gloriedagen van de stoomtreilers, de overname van de Oostendse visserij door de Pannenaars, de neergang die ingezet wordt met het sluiten van de IJslandse visgronden, de verwoede gevechten van de bootsjouwers om een visgebied voor zichzelf op te eisen, tot en met de overname van de Oostendse vismijn door de Zeebrugse Visveiling.


Net zoals de wees blijven ook de andere personages uit het boek verweesd achter wanneer de Oostendse vissersgemeenschap sterft. Hoe gaan Amandine, Kozzen, Marcel, De Bootsjouwer,
De Geldzak, De Pupe en het hoofdpersonage ermee om?


De roman Amandine is vanaf nu beschikbaar. Het is een ideaal geschenk voor kerst of Nieuwjaar. Het mooi verzorgde boek telt 308 bladzijden, bevat tal van mooie foto’s van Jo Clauwaert en kost 24,99 €. Wie dat bedrag nu overschrijft op rekening 001-1955078-22 van C&DV Productions krijgt het morgen al thuis toegestuurd. DOEN!

 

 

Read more http://oostendseoosteroever.be/260-wat-gebeurt-er-met-individuen-als-de-vissersgemeenschap-teloorgaat.html