Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Buitengewone Buurt is een project van de Koning Boudewijnstichting dat initiatieven die mensen samenbrengen, ondersteunt. Buitengewone Buurt bestaat dit jaar al 15 jaar, en dat is reden genoeg om nog eens terug te blikken op de talrijke projecten die erin slaagden een lokale dynamiek op gang te brengen, die mensen samengebracht hebben, en die nieuwe buurtacties op touw gezet hebben. Van alle Buitengewone Buurtprojecten werden er 5 geselecteerd die opnieuw in de prijzen kunnen vallen. Iedereen kan stemmen, en het project dat de meeste stemmen krijgt, wint. De winnaar ontvangt 2.000 euro, de 4 andere genomineerden ontvangen 500 euro.

Tussen de vijf genomineerden zitten maar liefst twee Oostendse projecten! Stem dus mee  en haal de prijs naar Oostende! Stemmen kan nog  tot en met zondag 9 december 2012 via http://www.focus-wtv.be/buitengewonebuurt. Je kan er ook een filmpje bekijken van alle genomineerden. Wij vatten de Oostendse projecten nog eens kort samen!

Buurttuin Dolle Pret

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen kreeg een subsidie van de Koning Boudewijnstichting voor de inrichting van een buurttuin in de Nieuwe Stad in Oostende. Dit is een dichtbevolkte buurt met hoge appartementsgebouwen. De bewoners vormen een bonte culturele mix. De buurttuin ligt in het midden van de wijk en wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Deze vrijwilligers hielpen samen met de kinderen van de wijk om de tuin aan te leggen.

De buurttuin ‘Dolle Pret’ is geen volkstuintje. Het is een tuin met, door en voor wijkbewoners van de Nieuwe Stad in Oostende. Een ploeg vrijwilligers kweekt sinds drie jaar wel 50 verschillende soorten groenten, kruiden, bloemen en klein fruit. Alles wat groeit en bloeit vloeit terug naar de wijkbewoners via een ‘sla je slag’-actie, een soepfestival, een kinderplantdag, kruidenpluk,… De tuin maakt een verschil in de Nieuwe Stad met zijn hoogbouwappartementen. Ze brengen mensen samen, laat kinderen meewerken en vormt een groene oase te midden beton.

Whisper Trees

Na de heraanleg van het Filip van Maestrichtplein kende de Koning Boudewijnstichting een subsidie toe voor de plaatsing van een kunstwerk op het plein. De buurtbewoners konden kiezen uit drie projecten, en kozen uiteindelijk voor het kunstwerk ‘Whisper Trees’ van de Oostendse kunstenaar Yves Velter. Het kunstwerk bestaat uit 150 bronzen oortjes op werkelijke grootte, die in samenwerking met een boomchirurg in de drie platanen werden aangebracht. Om ervoor te zorgen dat deze bomen zeker geen schade zullen ondervinden, werden bovendien natuurlijke mineralen aan de bomen toegediend.

De kunstenaar legt uit: “Het Filip van Maestrichtplein zou je het beschouwelijke hart van de stad kunnen noemen: er is een kerk, een synagoge en het humanisme is sterk vertegenwoordigd. Om de hoek vind je een moskee. De drie bomen zijn stille getuigen van wat in de buurt leeft, van het verleden en het heden, maar ook van de toekomst. Deze positie zorgt ervoor dat ze de perfecte waarnemers zijn. Het plein brengt de mensen samen en de oortjes symboliseren het luisteren naar de verhalen uit de wijk. Na verloop van tijd zullen de oortjes als elfenbankjes vergroeien met de boom en er uiteindelijk helemaal in opgaan, een mooie reactie van de natuur die zich aanpast aan de omgeving.”

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=7410

Login Form