Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Klusjes

Buurthulp is een nieuwe vorm van dienstverlening voor inwoners die kleine klusjes niet zelf kunnen uitvoeren omdat bijvoorbeeld hun fysieke toestand dit niet toelaat of ze niet handig zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn: boodschappen doen, een lamp vervangen, een (nieuw) toestel instellen, een document invullen zoals de meterstand van gas, water, elektriciteit… Je kan ook op buurthulp rekenen voor het uitlaten van de hond, het transport van materiaal naar het containerpark, het ophangen van gordijnen… Ook voor een gezellige babbel kun je terecht bij Buurthulp.

Voor omvangrijkere werkzaamheden, die door de klusjesdienst van het Sociaal Huis of bedrijven/handelszaken worden uitgevoerd, kun je niet terecht bij Buurthulp. Ook voor het afrijden van gras, personenvervoer of het schilderen wordt vrijblijvend doorverwezen.

Hoe aanvragen?

Deze kosteloze dienst wordt verzorgd door vrijwillige buurthelpers, ondersteund door medewerkers van de ontmoetingscentra. Als je wilt beroep doen op Buurthulp, neem contact met een ontmoetingscentrum in jouw buurt. Deze dienst is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Vrijwilliger worden?

Wie wil meewerken als vrijwilliger neemt het best contact op met het ontmoetingscentrum in zijn/haar buurt.

 

Positieve ervaringen

Op enkele wijken is de Buurthulp al actief. De resultaten zijn positief en zowel vrijwilligers als gebruikers van de Buurthulp zijn tevreden.

Vrijwilliger Wilfried Christiaens

“Ik ben al zeven jaar met pensioen. Maar ik kan niet stil zitten en wil me nuttig maken voor anderen. Ik ben nu twee jaar vrijwilliger bij Buurthulp en dat bevalt me. Ik bracht al afval naar het containerpark voor iemand op de wijk. Met iemand die herstellende was van een ingreep maakte ik ook al wandelingen en voor iemand anders liet ik de hond uit. Het zijn telkens opdrachten van korte duur. Door mijn actie worden mensen geholpen.  Ik krijg veel dankbaarheid terug en geloof sterk in de Buurthulp.”

Gebruiker Agnes Deschepper

“Als mijn man minder goed te been is, dan doe ik wel eens beroep op de Buurthulp. Iemand haalde zo al brandstof voor de kachel. Een andere keer kreeg ik hulp toen ik moest telefoneren naar een dienst. En ook voor boodschappen komt af en toe iemand langs. Het systeem is gratis. Het geeft ook een gerust gevoel, want in geval van nood staat iemand voor je klaar. De vrijwilligers zijn te vertrouwen en ik zou het iedereen aanraden. Je moet immers niet beschaamd zijn omdat je iets niet kunt.”

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=7242

Login Form