Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zelfs in de mooiste huizen kan schimmel groeien. Het is in Vlaanderen door ons soms vochtige klimaat één van de meest voorkomende woningproblemen. Schimmel trekt zich weinig aan van wie in een woning woont en groeit overal, als er maar genoeg vocht in je huis zit. Ongeveer een vijfde van de Vlaamse woningen zou vochtproblemen hebben. Wat kan je doen om dit bij jou te vermijden en wat kan je doen als het toch zo ver is?

Schimmels vinden bijna altijd wel iets te ‘eten’ om te groeien: papier, vuil,... maar kunnen alleen groeien als er genoeg vocht is. Om geen problemen te krijgen, moet je dus evenveel water afvoeren als er bijkomt. Mensen verdampen dagelijks meer dan een liter water via de ademhaling en de huid. Koken, afwassen en was drogen zorgen voor nog een paar liter extra per dag. Al dat water moet je door ventilatie en verluchting afvoeren. Dat gaat het best wanneer het binnen warmer is dan buiten.

 • Ventileer goed terwijl het binnen warmer is dan buiten.
 • Ventileer extra tijdens koken en dweilen.
 • Dweil geen vloeren die water opnemen.
 • Droog de was buiten als het kan.
 • Zorg dat de muren niet koud worden.
 • Pak waterlekken of vochtproblemen zo snel mogelijk aan.

Schimmels aanpakken
Heb je toch last van schimmels in je woning, dan moet je altijd op zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem en moet je dit aanpakken. Anders zal de schimmel zo goed als zeker (snel) terugkeren!
Je mag schimmels enkel zelf verwijderen als je gezond bent: heb je ademhalingsklachten, ben je zwanger,… dan mag je dit om gezondheidsredenen niet doen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts!
Voor het schoonmaken van beschimmelde oppervlakken kan je volgende stappen ondernemen:
Voor oppervlakken groter dan 3m² schakel je bij voorkeur een professionele dienst in.

 1. Vraag indien mogelijk een garantie.
 2. Zorg dat de ruimte goed verlucht is (vb. open ramen).
 3. Maak de aangetaste materialen éérst schoon met allesreiniger en spoel daarna af met schoon water. Je moet eerst schoonmaken, want anders kunnen ontsmettingsmiddelen niet goed werken.
 4. Ontsmet dáárná met een chlooroplossing (javel in water). Hiervoor kan je een verdunning van 1/10 nemen in warm water. Zo’n drietal glazen bleekwater op een emmer water van 10 liter volstaan voor een goede mengeling. Bij het ontsmetten moet je zoveel vloeistof gebruiken dat de oppervlakken gedurende de inwerktijd nat blijven, waarbij de minimale inwerktijd 5 minuten is. Laat de oplossing best een 10 tot 15 minuten inwerken op het aangetaste oppervlak, vooraleer het te verwijderen.
 5. Zorg dat het behandelde oppervlak nadien volledig droog is.
 6. Chloorwater mag je zéker nooit mengen met ammoniakbevattende producten, want anders worden giftige gassen gevormd.

Meer info over gezond wonen: www.mmk.be/schimmel.

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=7278

Login Form