Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Installatie van een hemelwaterput en/of Infiltratievoorziening
Door het nuttig aanwenden van regenwater bespaar je niet alleen fors op je waterfactuur maar ondersteun je ook het milieubeleid. De overheid moet immers minder drinkwater aanmaken en/of minder water oppompen uit de ondergrond.

De premie bedraagt 500 euro en is in hoofdzaak van toepassing op verbouwprojecten. In uitzonderlijke gevallen -als het een kleine woning betreft (horizontale dakoppervlakte kleiner dan 75 m²)- wordt de premie ook toegekend aan nieuwbouwprojecten.

Aanleg van een groendak
Een goed alternatief voor de eentonige platte daken is de aanleg van een groendak. Naast een goede isolatie fleuren groendaken de grijze binnenstad op. Zowel extensieve als intensieve groendaken worden gesubsidieerd. De premie bedraagt maximum 31 euro per m².

Zwaluwnesten
Hoewel zwaluwen ‘beschermde’ vogels zijn, is het aantal huis- en boerenzwaluwen de laatste jaren in Vlaanderen spectaculair gedaald. Het Stadsbestuur vindt het belangrijk dat het aantal huis- en boerenzwaluwen terug stijgt.

Daarom geeft de Stad een subsidie aan bewoners van een woning waar succesvolle broedgevallen worden vastgesteld. Voor één nest ontvang je 25 euro (per jaar), voor twee nesten krijg je 40 euro (per jaar) en drie of meer nesten geven je recht op 60 euro (per jaar). Deze subsidie kan je enkel aanvragen in het broedseizoen (april, mei en juni), omdat enkel dan controle mogelijk is.

Je kan zwaluwen stimuleren om bij jou thuis te broeden door kunstnesten te hangen. Die vind je onder meer bij het Vogelopvangcentrum Oostende (Nieuwpoortsesteenweg 642, ter hoogte van Domein Raversijde) en bij enkele milieuverenigingen. Ook voor succesvolle broedgevallen in die kunstnesten krijg je een subsidie. 

Herbruikbare luiers
Wegwerpluiers vormen 7% van het restafval in Vlaanderen. Voor Oostende is dat meer dan 1.000 ton afval per jaar! Elk kind ‘produceert’ over zijn hele luierperiode maar liefst 1 ton of 1.000 kg afval aan wegwerpluiers.

Het kan ook anders! De hedendaagse, voorgevormde katoenen herbruikbare luiers hebben een efficiënt ontwerp en zijn gebruiksvriendelijk. Katoenen luiers kosten uiteraard wat extra tijd, maar je bespaart al snel 500 euro. En de milieubalans is, ondanks het de extra draaibeurten van de wasmachine, positief.

Om milieubewuste ouders te steunen in hun keuze voor herbruikbare luiers verleent het Stadsbestuur een subsidie van 125 euro bij een bewezen aankoop van minstens 250 euro (facturen gedateerd en op naam). De aanvraag moet je vóór de eerste verjaardag van de baby doen.

Een premie aanvragen of bijkomende inlichtingen? De reglementen en aanvraagformulieren vind je op www.oostende.be/premies. Je kan ook terecht bij de dienst Stedenbouw, Milieu en Ruimtelijke Planning op de vierde verdieping in het Stadhuis of bel 059/56.20.39.

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=6191

Login Form