Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Burgemeester Oostende misbruikt ambt ter wille van bouwheren

Sedert een goede week zijn afbraakwerken aan de gang in de voormalige gebouwen van de reinigingsdienst op de Oosteroever van Oostende. Het gebouw, bij de Oostendse jeugd beter gekend als “Het Vélokot” strekt zich uit vanaf de Hendrik Baelskaai, langs de Liefkensmoresstraat tot aan de Victorialaan. De loods, ter hoogte van de Victorialaan werd vorig jaar nog gebruikt door Theater aan Zee. Merkwaardig genoeg gebeuren deze afbraakwerken zonder de minste sloop- en stedenbouwkundige vergunningen en werd dit, bij navraag, ook zo bevestigd door de dienst stedenbouw van Stad Oostende. 

 

Na enkele telefoontjes kreeg de vzw Oostendse Oosteroever te horen dat de sloop kon aangevat worden 'op bevel van de burgemeester'. Een maatregel waarbij de burgemeester , in uitzonderlijke gevallen, (vb instortgevaar) de mogelijkheid heeft tot actie over te gaan indien een gebouw een direct gevaar betekend voor de bevolking en zijn omgeving. Een bevel tot slopen omwille van het feit dat betreffend pand, waarbij de verloedering nota bene door het beleid zelf in de hand is gewerkt,  geregeld wordt gekraakt door illegalen lijkt ons inziens iets te hoog gegrepen. Bij onze kennis is het trouwens de eerste keer in Oostende dat een volledig gebouw op burgemeestersbevel zal worden neergehaald.

Alle redenen voor dit bevel lijken eerder te wijzen op een omzeiling van de normale, wettelijk te volgen procedures.
Voor het verkrijgen van een sloopvergunning dient een grondig onderzoek en omgevingsstudie te gebeuren. Dit is nu niet het geval.
Tevens dienen vragen gesteld wat er zal gebeuren met de zware grondverontreiniging die gebeurde in 1976.  Uit het aanpalende pand (destijds brandstofhandel) lekte toen zo’n 100.000 liter zware stookolie in de ondergrond.  De sanering ervan laat nog altijd op zich wachten.
"Dankzij" dit bevel tot sloop, verzaakt men nu aan een grondig bodemonderzoek.
Een sloopvergunning kan na dit burgemeestersbevel zelfs retro-actief geregulariseerd worden samen met een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning.
Op deze wijze sloopt men eerst, en als alle bewijslast en/of punten ter verdediging verdwenen zijn gaat men doodleuk een sloopvergunning aanvragen.

De vzw Oostendse Oosteroever betreurt dan ook ten zeerste de handelswijze van de burgervader Jean Vandecasteele en het beleid in Oostende.

Aangezien de opzichtige link tussen de betrokken partijen voor dit project, de stad Oostende en het autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende, werd op z’n minst toch wel gerekend op een transparante en correcte afhandeling van de wettelijke procedures.
Blijkbaar is dit overbodig voor de Oostendse burgemeester, de bouwheer AGHO en hun immo-vrienden. Waarvan akte. 

Burgemeester Oostende misbruikt ambt ter wille van bouwheren

 


Onder: 3 foto's van de ontwerpen van het gebouw dat AG Haven Oostende (tegenwoordig meer immo-kantoor dan havenbestuur) via een achterpoortje op deze plaats zou willen neerpoten.

Burgemeester Oostende misbruikt ambt ter wille van bouwheren Burgemeester Oostende misbruikt ambt ter wille van bouwheren Burgemeester Oostende misbruikt ambt ter wille van bouwheren

 

 

Read more http://oostendseoosteroever.be/251-burgemeester-oostende-misbruikt-ambt-ter-wille-van-bouwheren.html

Login Form