Oostendse Verhalen

Sinds 2001 de site over Oostende, zijn taal, cultuur en bevolking

Zoeken op de site

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

De definitieve plannen voor de restauratie en renovatie van het Postgebouw van Gaston Eysselinck werden in augustus 2008 voorgesteld. Ondertussen legden de werken reeds een lange weg af. Al maanden is er heel wat beweging in en rond het Postgebouw: grote werfkranen, vrachtwagens, werfketen en vooral de veel arbeiders die het oude Postgebouw een ware transformatie tot cultuurcentrum bezorgen.

De culturele openwerfweekends vinden plaats op:

·  Zaterdag 29 september            om 09.30 uur              rondleiding

·  Zaterdag 29 september            om 13.30 uur              rondleiding met familieprogramma

·  Zondag 30 september               om 09.30 uur              rondleiding

·  Zondag 30 september               om 14.00 uur              ENKEL lezing

·  Zaterdag 06 oktober                 om 09.30 uur              rondleiding

·  Zaterdag 06 oktober                 om 13.30 uur              rondleiding met familieprogramma

·  Zondag 07 oktober                    om 09.30 uur              rondleiding

·  Zondag 07 oktober                    om 14.00 uur              ENKEL lezing

·  Zaterdag 13 oktober                 om 09.30 uur              rondleiding

·  Zaterdag 13 oktober                 om 13.30 uur              rondleiding met familieprogramma

·  Zondag 14 oktober                    om 09.30 uur              rondleiding

·  Zondag 14 oktober                    om 14.00 uur              ENKEL lezing

Praktische informatie

De culturele openwerfweekends zijn gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt en inschrijven is voor de rondleidingen én voor de lezingen dan ook VERPLICHT. Ook voor het familieprogramma op zaterdagmiddag is het noodzakelijk dat zowel de volwassenen als de kinderen inschrijven.

Inschrijven kan ENKEL bij de dienst Cultuur, 059 / 56.20.16 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vanaf 03 september 2012.

Rondleidingen met culturele interventies

Er zijn rondleidingen geprogrammeerd op zaterdagvoormiddag, zaterdagmiddag en zondagvoormiddag. Daarnaast voorzien we een speciaal familieprogramma telkens op zaterdagmiddag en zijn er lezingen geprogrammeerd op zondagmiddag.

De culturele openwerfweekends bieden een exclusieve blik achter de schermen van het cultuurcentrum, mede doordat we tijdens de rondleidingen zullen stoppen op plaatsen die anders niet voor het publiek toegankelijk zijn. Bovendien wordt er een grotere tip van de sluier gelicht met het onthullen van het gloednieuwe logo van het cultuurcentrum De Grote Post.

Tevens zal het publiek tijdens de rondleidingen al kunnen proeven van enkele culturele interventies: muziekoptredens, theater, stand-up comedy, videoprojecties, repetities, workshops …. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met Oostendse partners en verenigingen: Conservatorium aan Zee, Balletschool Dance Academy, diverse koren, Kunstacademie aan Zee, de Melody Makers, balletschool Marie-Ellen, mu-zee-um, acteurs van d’Ostendsche Revue, poppen- en figurentheater Ahoy, balletschool Rose d’Ivry, de Stadsharmonie, diverse toneelverenigingen en de Zandkorrel.

Op zaterdagmiddagen (om 13.30 uur) voorzien we een familieprogramma. Terwijl de mama’s en papa’s de rondleidingen volgen, kunnen de kinderen genieten van een poppentheatervoorstelling of meedoen aan een kunstworkshop. Let wel, hiervoor dienen zowel de volwassenen als de kinderen in te schrijven!

Lezingen

Op zondagmiddagen (om 14.00 uur) zijn er geen rondleidingen, maar worden wel lezingen geprogrammeerd in samenwerking met Oostende Werft en Archipel vzw.  Architectuurcriticus Marc Dubois geeft op zondag 30 september (14.00 uur) een lezing over Gaston Eysselinck, de architect van het Postgebouw. Dirk Engelen van B-architecten zal het op zondag 07 oktober (om 14.00 uur) hebben over de renovatie en transformatie van het voormalige Postgebouw tot cultuurcentrum De Grote Post. En op zondag 14 oktober (om 14.00 uur) gaat architectuurcriticus Francis Strauven dieper in op het modernisme aan de kust.

Tentoonstellingen

Tijdens de culturele openwerfweekends worden ook twee tentoonstellingen opgezet. Mensen die de rondleidingen en lezingen meevolgen kunnen zich verdiepen in de expo ‘Gaston Eysselinck’, die ontwerpen en maquettes van het Postgebouw van de hand van de modernistische architect toont. Deze tentoonstelling wordt in bruikleen gegeven door het Designmuseum Gent. Daarnaast brengen we ook de expo ‘Het begin van de elektrische telegrafie in België’. Deze tentoonstelling toont oude telegrafie- en telefoontoestellen waarmee de link wordt gelegd met de PTT en Belgacom.

De tentoonstellingen zijn niet vrij te bezoeken. 

Belangrijk!

We wijzen er wel op dat de bezoekers een werf betreden! Het voormalige Postgebouw is in renovatie en is daarom minder toegankelijk. Gepaste kledij en stevig schoeisel is aan te raden. De liften kunnen niet gebruikt worden. Er zijn wel toiletten. 

FG_AUTHORS:

Read more http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=7093

Login Form